Heeft uw platte dak onderhoud, dakinspectie of dakbeheer nodig?

Schat, waar is de emmer?

Nederland is zeker niet het natste land in Europa. Toch hebben Nederlandse huurders volgens de OESO het vaakst last van een lekkend dak.

Nergens in het OESO-gebied zijn er zoveel huurhuizen met een lek dak als in Nederland. Dat becijferde de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling onlangs in een rapport dat de Nederlandse huizenmarkt tamelijk breed in kaart bracht. Meer dan 8 procent van de Nederlandse huurders moet als het regent in de weer met emmers en dweilen.

Een interessant gegeven, zeker als je bedenkt dat Nederland bepaald niet het natste land van Europa is. Want dat is het eveneens bij de OESO aangesloten Noorwegen, aldus het KNMI. Daar valt volgens woordvoerder Cees Molenaars van het weerinstituut namelijk gemiddeld 2.000 millimeter neerslag per jaar, tegen ‘slechts’ 800 millimeter in Nederland.

Gelukkiger

Toch hebben de Noren veel minder last van lekkende daken. Slechts 1,6 procent van de hurende Noren wordt daarmee geconfronteerd. En dat is wellicht ook een van de redenen dat ze een stuk gelukkiger zijn dan de Nederlanders.

Omdat het niet binnen het vakgebied en de expertise van het KNMI valt, kan Molenaars niet direct verklaren waarom Noren en andere Europeanen minder last hebben van lekkende daken dan Nederlanders. Maar er naar gissen kan hij wel.

Regen én hitte

Nederland is namelijk het land met de meeste platte daken in Europa. ‘Omdat we een dichtbevolkt land zijn, is er hier relatief veel laagbouw en die woningen hebben vaak platte daken,’ zegt Molenaar.

En van platte daken is volgens hem bekend dat die nu eenmaal minder bestand zijn tegen hevige regenval. Ook zijn ze het kwetsbaarst als ze geconfronteerd worden met extreme weersomstandigheden. Met hevige regen, maar bijvoorbeeld ook met hitte.

Ronald Paping van de Nederlandse Woonbond, een organisatie die opkomt voor de belangen van huurders en ongeveer de helft van de huurders in Nederland vertegenwoordigt, reageert verbaasd op de uitkomst van het OESO-onderzoek.

Hij zegt zich er absoluut niet in te herkennen en niet te begrijpen waarom juist de Nederlandse huurder volgens de organisatie het vaakst last heeft van een lekkend dak. ‘Ik weet dat de OESO een organisatie van naam en faam is en ik trek haar conclusie ook niet in twijfel, maar ik heb altijd begrepen dat Nederland tot de absolute top in Europa behoort als je kijkt naar de kwaliteit van de huurhuizen. Wat de sociale woningbouw betreft doen we het op dat vlak een stuk beter dan bijvoorbeeld België, waar (sociale) huurwoningen vaak in een erbarmelijke staat verkeren.’

Anders dan de club van geïndustrialiseerde landen suggereert, is de kwaliteit van de huurwoningen in Nederland volgens Paping juist heel erg hoog, omdat huurders hier vaak ook meer moeten betalen. Dat brengt met zich mee dat (ook sociale) huurders daar een bepaald wooncomfort – waaronder een solide dak boven hun hoofd – voor terug mogen verwachten.

Bezuinigingen

Het enige wat hij nog kan bedenken, is dat nogal wat woningcoöperaties in de afgelopen jaren financieel in de problemen kwamen en dat ze daardoor zijn gaan korten op hun onderhoudsbudgetten. ‘Daar ken ik wel voorbeelden van,’ zegt Paping.

En door dat gebrek aan onderhoud zouden huurders misschien wat vaker geconfronteerd met een lekkend dak dan vroeger het geval was.

(Bron: De Pers;  schrijver Tjeerd Wiersma) 

Terug naar nieuwsoverzicht

Andere onderwerpen:
Dakreparaties  |  Daklekkage  |  Onderhoud dak  |  Dakonderhoud en service  |  Dakbeveiliging  |  Dakservice  |  Dakbeheer  |  Nieuws en informatie over isolatie en dakbedekking voor platte daken | Dakreparatie

Inspectie en onderhouds-
abonnement

  • periodieke visuele inspectie
  • grondige reiniging
  • kleine reparaties
  • heldere rapportage van elk dakbouwdeel
  • conditiemeting
  • advies over direct te nemen maatregelen
meer informatie   aanvragen

Aangenaam... Kewodak service!